Jak zrobić rybę w galarecie ?

0 głosów
7 wizyt
pytanie zadane 31 sierpnia 2015 w Kuchnia przez użytkownika Dorota
Witajcie kochane :)

Chciałby zapytać czy macie może jakiś sprawdzony przepis na rybę w galarecie ? Jaka rybka będzie nadawać się najlepiej ? :)

 

dzięki za pomoc :)

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 24 lutego 2016 przez użytkownika Magda (6,120)

Ryba w galarecie jest popularną w Polsce potrawą świąteczną. Sposobów jej przygotowania jest bardzo wiele i niemal w każdym domu nieco się od siebie różni. Mamy różne upodobania i tradycje kulinarne, które również zależą od regionu kraju z jakiego pochodzimy. Moja ryba w galarecie jest stosunkowo prosta, jednak mi smakuje właśnie taka najbardziej.

Składniki : brzuszki z dorsza, żelatyna woda, cytryna, przyprawa uniwersalna, kilka plasterków marchewki, kilka plasterków ogórka, przyprawa do ryb, olej do smażenia.

Przygotowanie : Rybę należy oczyścić i doprawić przyprawą do ryb(opcjonalnie może być sól oraz pieprz cytrynowy), następnie należy ją usmażyć na patelni teflonowej na niewielkiej ilości tłuszczu. Po smażeniu wyjmujemy na papierowe ręczniki aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Rybę układamy na półmiskach. Wokół niej układamy połówki plasterków cytryny, plasterki marchewki i plasterki ogórka – wszystko dla ozdoby. Żelatynę przygotowujemy zgodnie z pisemna opakowaniu z wodą i doprawiamy przyprawą uniwersalną. Zalewamy rybę na półmiskach, gdy wystygnie wstawiamy do lodówki aby stężało.

Można dodać również listki natki pietruszki do ozdoby. Wybierzmy ładne półmiski które będzie można postawić bezpośrednio na stole. Gdyż z pewnością nie będziemy tego przekładać przed podaniem.  

Podobne pytania

+8 głosów
13 odpowiedzi 39 wizyt
pytanie zadane 4 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika Zuzanna
0 głosów
1 odpowiedź 9 wizyt
pytanie zadane 11 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika Wioletta
0 głosów
1 odpowiedź 9 wizyt
pytanie zadane 4 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika Arleta
0 głosów
1 odpowiedź 6 wizyt
pytanie zadane 27 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Aneta
0 głosów
1 odpowiedź 10 wizyt
pytanie zadane 27 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Brygida

...