Samodzielnie zrobione w domu chipsy nieco odbiegają smakiem od tych jakie możemy nabyć w sklepach. Jednak z pewnością wielu z nas będzie wolało wybrać takie samorobne, bo zwyczajnie wiemy co będziemy jeść.
Składniki: 2 średniej wielkości ziemniaki na osobę, ulubione przyprawy (np. sól, ostra oraz słodka papryka w proszku), olej roślinny.
Przygotowanie : jeśli jest taka możliwość przygotujmy olej w butelce z możliwością spryskiwania. Przygotowane ziemniaki obieramy ze skórki, dokładnie myjemy. Następnym krokiem jest pokrojenie ich na cieniutkie plasterki, powinny być one niemal przeźroczyste. Efekt takie trudno uzyskać podczas krojenia nożem. Istnieje specjalny przyrząd kuchenny o nazwie mandolina, który nam to umożliwi. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, następnie układamy na nim plasterki ziemniaków. Kolejnym krokiem jest delikatne spryskanie ich olejem i obsypanie ulubionymi przyprawami oraz solą. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, blachę z chipsami wkładamy na 7-10 minut w tym czasie drzwiczki piekarnika powinny pozostać uchylone. Następnie wyjmujemy, przekładamy chipsy na drugą stronę i pieczemy znów 7-10 minut przy uchylonych drzwiczkach. Może się zdarzyć, że nie staną się one w tym czasie odpowiednio chrupkie, wówczas można je jeszcze przez kilka minut podsuszyć.