Carbonara to prawdziwa uczta dla miłośników kuchni włoskiej i makaronów. Jej przygotowanie jest bardzo proste.
Składniki : 300 gram wędzonego boczku, 0,5 średniej cebuli, żółtko jajka, sól, pieprz, śmietanka z kartonika 30% (125 ml – powinno wystarczy ale warto mieć odrobinę więcej), tarty ser około 20 dag (najlepszy jest parmezan ale można wykorzystać zwykły żółty ser), i trochę sera dodatkowo do posypania, natka pietruszki.
Przygotowanie: boczek najlepiej nabyć już w cienkich plastrach, które następnie kroimy na cieniutkie słupki, cebule można wedle upodobania pokroić w kostkę lub piórka. Suchą patelnie rozgrzewamy na ogniu i wrzucamy boczek, podsmażamy dłuższą chwilę aby wytopił się tłuszcz i mięso się lekko podsmażyło, następnie dosypujemy cebulę i podsmażamy na piękny zloty kolor. Przygotowujemy sobie w małej miseczce żółtko jajka i czy składniki na patelni będą gotowe wlewamy żółtko i szybko mieszamy z pozostałymi składnikami. Wlewamy śmietankę, dosypujemy ser i mieszamy. Zmniejszamy ogień i co chwilę mieszając Czemy aż śmietanka z serem się zredukują i powstanie dość gęsty sos. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Makaron spaghetti ugotowany al dente najlepiej dorzucić bezpośrednio na patelnie i wymieszać z sosem. Można również ułożyć makaron na talerzach i wyłożyć gotowy sos na wierzch. Gdy nasza carbonara znajdzie się na talerzu posypujemy ją tartym serem i natką pietruszki. Można również podawać z sałatką z rucoli i pomidorków koktajlowych z ziołami oraz z odrobiną ostrych papryczek np. pepperocini.