Jak zrobić sos do ryby ?

0 głosów
9 wizyt
pytanie zadane 11 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika Wioletta

Szukam smacznych i sprawdzonych przepisów na sos do ryby - najlepiej jak w komentarz napiszecie swoje propozycje takie sosu - zapraszam wink

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 27 kwietnia 2016 przez użytkownika Weronika (12,880)

Składniki : kostka masła, 3 szklanki wytrawnego białego wina, 4 średnie szalotki, 3 łyżki kaparów, oliwa z oliwek, koperek, pieprz, sól

Przygotowanie : Szalotki obieramy i drobniutko siekamy. W małym garnuszku lub rondelku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Przez około 12-15 minut smażymy szalotki, aż będą złociste i miękkie. Zwiększamy ogień i dodajemy wino. Pozwalamy sosowi się zagotować i gotujemy przez około 15 minut, przez ten czas powinna odparować mniej więcej 1 szklanka wlanego wcześniej wina. Zmniejszamy ogień aby przestało się gotować i po jednej łyżce dodajemy masło. Nie może się w tym czasie gotować ale masło musi się rozpuścić. Koperek siekamy i dodajemy do sosu, kapary odsączmy i wypłukujemy i również dodajemy. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Po dokładnym wymieszaniu zdejmujemy z ognia. Sos podajemy ciepły najlepiej bezpośrednio na rybie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 7 wizyt
pytanie zadane 25 sierpnia 2015 w Kuchnia przez użytkownika Izabela
0 głosów
1 odpowiedź 13 wizyt
pytanie zadane 21 sierpnia 2015 w Kuchnia przez użytkownika Danusia
0 głosów
1 odpowiedź 15 wizyt
pytanie zadane 20 sierpnia 2015 w Kuchnia przez użytkownika Arleta
0 głosów
1 odpowiedź 3 wizyt
pytanie zadane 31 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Ula
0 głosów
1 odpowiedź 7 wizyt
pytanie zadane 28 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Elwira

...