Gleba – urodzajna, próchnicza, żyzna, lekko kwaśna, przepuszczalna, wilgotna
Stanowisko – miejsce zacienione lub połowicznie zacienione, chłodne i osłonięte od wiatru, w domu zaaklimatyzuje się na paracie lub w jego okolicy
Nawożenie – stosujemy nawóz wieloskładnikowy
Podlewanie – w ogrodzie lub na balkonie lubią gdy podlewa je się często najlepiej codziennie rano lub wieczorem; wodę wlewamy na ziemię a nie na liście. Jeśli kwiat stoi w domu to latem podlewamy go dwa razy na tydzień, zimą zaś raz na tydzień i gdy grzeją kaloryfery regularnie zraszamy
Temperatura – begonie nie lubią mrozów, dlatego na zewnątrz doniczki z nimi można stawiać dopiero w końcówce maja, i chowamy je powrotem zanim pojawią się pierwsze mrozy. Jeśli trzymamy je w domu temperatura nie powinna być niższa niż 15 stopni
Sadzenie – na koniec lutego lub na początku marca. Bulwy wkłada się do ziemi na głębokość 2-3 centymetrów. Stawiamy w lokalizacji gdzie jest jasno oraz ciepło, nakrywamy słoiczkiem lub miseczka i często podlewamy aby ziemia była stale wilgotna. Gdy z końcem maja pojawią się pierwsze listki może wsadzić je do ogrodu lub do skrzynek na balkonie
Rozmnażanie – dzielimy rozrośnięte bulwy w marcu w czasie przesadzania. Miejsca w których przecięliśmy bulwę należy obsypać węglem drzewnym i pozostawić do wyschnięcia, na drugi dzień można sadzić.
Zima – zanim nadejdą pierwsze mrozy odcinamy liście i łodygi 2 centymetry nad bulwą, wkładamy do skrzynek, zasypujemy torfem i przechowujemy w temperaturze 7-10 stopni.