Jakie mają właściwości i do czego używać zioła prowansalskie?

+8 głosów
14 wizyt
pytanie zadane 5 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika Kasia
Używacie do swoich potraw ziół prowansalskich ? Do jakiego dania najlepiej je dodać i jakie mają właściwości ? Czy wpływają korzystnie na nasz organizm ?

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 25 kwietnia 2016 przez użytkownika Weronika (12,880)
Zioła prowansalskie to jedna z bardziej lubianych i popularnych mieszanek ziołowych. Stosować je można niemal do każdej potrawy, a ich skład może być bardzo urozmaicony , w zależności od firmy z jakiej nabędziemy gotowy suszony produkt, lub tego co sami wyhodujemy i ususzymy. Dominują podstawowe zioła jak tymianek, rozmaryn, cząber, bazylia, oregano , majeranek czy szałwia.

Wykorzystać je można również w diecie bezsolnej jako wspaniale udoskonalenie potraw. Stosuje się je zarówno do mięs, ryb jak i sałatek. Używane są w pizzeriach w celu przygotowania sosu lub doprawienia konkretnego rodzaju pizzy.

Zioła wpływają na smak, to połączenie jakie obserwujemy w tych noszących nazwę prowansalskich, może go znacząco podbijać i udoskonalać. Dodatkowo co niezwykle ważne wpływają na poprawę naszego apetytu, wspomagają przemianę materii ułatwiając procesy trawienne. Jednocześnie są niezwykle zdrowe, gdyż jako suszone rośliny zawierają wiele cennych dla ludzkiego organizmu witamin.
0 głosów
odpowiedź 28 listopada 2016 przez użytkownika Vlada (2,540)

Zioła prowansalskie to mieszkanka ziół

  • Rozmaryn – ma silny sosnowy zapach i korzenny, nieco gorzkawy smak. Pobudza apetyt. Idealny do pieczenia mięs, np. baraniny, oraz do marynat.
  • Tymianek – przyjemne, pachnące zioło o lekko gorzkawym smaku. Jego listki utrwalają aromat mieszanki. Najlepszy do ciemnych mięs.
  • Cząber – ma korzenny, lekko gorzki smak i aromatyczny zapach. Łagodzi mieszankę, nadając jej delikatny aromat. Sam świetnie pasuje szczególnie do potraw z fasoli.
  • Bazylia – ma korzenno-balsamiczny zapach oraz pieprzno-cytrynowy smak. Orzeźwia mieszankę. Podkreśla smak sałatek i świeżych warzyw.
  • Oregano) – to dziki majeranek o intensywnym zapachu i korzennym smaku. Po ususzeniu zachowuje swój mocny „śródziemnomorski” aromat.

Zastosowanie

  • w daniach z rejonu morza śródziemnego
  • do dań z kurczakiem
  • do dań z rybą
  • do pieczonych ziemniaków
  • do sosów
  • do serów
  • do zup
  • do gulaszy
 
0 głosów
odpowiedź 29 listopada 2016 przez użytkownika beczulka (830)
W moim domu bardzo często robi się na kolację tosty, do każdego tosta dodaje zioła prowansalskie, super smakują, mają super aromat :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 11 wizyt
pytanie zadane 28 października 2015 w Żywność przez użytkownika Pati
0 głosów
1 odpowiedź 19 wizyt
pytanie zadane 31 października 2015 w Żywność przez użytkownika Calineczka
+2 głosów
1 odpowiedź 14 wizyt
pytanie zadane 28 października 2015 w Żywność przez użytkownika Teresa
0 głosów
1 odpowiedź 15 wizyt
pytanie zadane 12 stycznia 2016 w Odchudzanie i diety przez użytkownika Entka
+2 głosów
5 odpowiedzi 20 wizyt
pytanie zadane 11 stycznia 2016 w Żywność przez użytkownika Aga

...