Jakie znacie przepisy na dania z cukinii?

+9 głosów
18 wizyt
pytanie zadane 4 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika Tamara
Jak znacie jakieś ciekawe przepisy na dania z cukinii to napiszcie - chciałbym bym zaskoczyć męża i zrobić coś innego niż zwykle :)

7 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 20 kwietnia 2016 przez użytkownika Weronika (12,880)

Cukinia to ciekawe warzywo, gdyż w kuchni można je wykorzystać na najróżniejsze sposoby. Przykładowo możemy zrobić z niej kotlety, placki ala ziemniaczane, można dodawać jej kawałki do pieczenia mięs, do gulaszu, do surówek i sałatek surową, można ją również faszerować.

  1. Kotlety – delikatnie obieramy warzywo ze skórki, kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm, doprawiamy solą oraz pieprzem, obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na rumiano, wyjmujemy na ręczniki papierowe aby odsączyć tłuszcz

  2. Faszerowana – przekrajamy cukinie wzdłuż na połowę za pomocą łyżki pozbywamy się środka z nasionami. Wewnątrz układamy farsz (u mnie sprawnił się z mięsa mielonego) na wierzch posypujemy żółty ser i zapiekamy

  3. Kawałki surowej cukinii można również dodać do kolorowej surówki którą zaprezentujemy jako dodatek obiadowy.

0 głosów
odpowiedź 29 listopada 2016 przez użytkownika pomocna (2,580)
  • 4 cukinie o łącznej wadze ok. 1 kg
  • 3 ziemniaki "sałatkowe" (czyli nie rozpadające się podczas gotowania) - około 40 dag
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 1 por - tylko biała część - około 15-20 cm
  • 4 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki startego żółtego sera
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki drobno posiekanej bazylii (można zastąpić czubatą łyżeczką suszonej)
  • 2 jajka
  • 2 łyzki tartej bułki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  •  
przygotowanie
 
  1. Ugotuj ziemniaki na parze
  2. pokrój pora, cebulę i czosnek
  3. Cukinię zetrzyj na dużych oczkach. Przełóż do miski. Przypraw solą i wymieszaj. Odstaw do oddzielenia soku
  4. Na rozgrzanej patelni usmaż cebulę, pora i czosnek na niewielkiej ilości tłuszczu i masła. Lekko posól. Smaż przez 2-3 minuty
  5. Wystudź ugotowane ziemniaki i obierz je ze skórki, zetrzyj na tarce.
  6. Oddziel sok od cukinii
  7. Dodaj do cukinii ziemniaki, ser, jajka, tartą bułkę, natkę i bazylię. dopraw solą i pieprzem
  8. wymieszaj
  9. Przełóż masę do formy wyłożoną papierem do pieczenia
  10. Wstaw do piekarnika na 40 minut nagrzanego do 190 stopni
 
 
0 głosów
odpowiedź 29 listopada 2016 przez użytkownika kotek45 (2,470)

Składniki: 5-7 małych cukiń, szklanka słodkiej śmietanki 12%, 10g sera pleśniowego, 3 ząbki czosnku, pół łyżki masła, sól, pieprz, starty parmezan, pomidorki koktajlowe

Przygotowanie

  1. Umyte cukinie pokrój na cienkie plastry
  2. Czosnek pokrój na plasterki
  3. Ser pleśniowy pokrój w drobną kostkę
  4. Gotuj przez 4 minuty cukinię na parze
  5. Między czasie usmaż na maśle czosnek
  6. Później dodaj serka pleśniowego i śmietanki
  7. Dopraw solą i pieprzem
  8. Sos doprowadź do wżenia
  9. Później gotuj na małym ogniu ciągle mieszając
  10. Gdy ser się rozpuści dodaj do sosu ugotowaną cukinię
  11. Podawaj z pomidorkami koktajlowymi i posypanym parmezanem

 

0 głosów
odpowiedź 6 grudnia 2016 przez użytkownika lasja (1,840)
Uwielbiam cukinie z grilla <3 ale niestety jest za zimno na grilla więc może cukinia z piekarnika? Musi smakować niesamowicie - jak wszystko z cukinią
0 głosów
odpowiedź 9 grudnia 2016 przez użytkownika miodek (2,460)
  • 5 średnich ziemniaków
  • młoda cukinia                                    
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 jajka                                                    
  • 4 łyżki mąki
  • olej
  • sól
  • pieprz
Ziemniaki i cukinię zetrzeć na grubych oczkach. Dodać posiekany szczypiorek, jajka i mąkę. Wymieszać. Do smaku doprawić solą i pieprzem.
Smażyć placuszki na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.
0 głosów
odpowiedź 10 grudnia 2016 przez użytkownika akuma (2,470)
  • filety z kurczaka
  • cukinia
  • czerwona papryka
  • cebula
  • ulubione przyprawy
  • patyczki do szaszłyków
Wszystkie składniki wyjemy i kroimy na kawałki, które później naprzemiennie nakładamy na patyczki od szaszłyków. Przyprawiamy do smaku i grillujemy na grillu lub w piekarniku. 
0 głosów
odpowiedź 10 grudnia 2016 przez użytkownika roszpunka (1,900)
frytki z cukini :) kroisz ją w paseczki, doprawiasz przyprawami wedle uznania i do piekarnika na 170*, na około 5-10 minut

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 3 wizyt
pytanie zadane 28 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Gienia
0 głosów
1 odpowiedź 14 wizyt
pytanie zadane 26 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Adżelika
+3 głosów
4 odpowiedzi 17 wizyt
pytanie zadane 11 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika Iga
+2 głosów
2 odpowiedzi 11 wizyt
+14 głosów
14 odpowiedzi 18 wizyt
pytanie zadane 4 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika Michalina

...