Jak zrobić cannelloni ze szpinakiem ?

0 głosów
5 wizyt
pytanie zadane 4 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika Teresa
Bardzo lubię włoską kuchnię i chciała bym zrobić cannelloni ze szpinakiem - jak wykonać to danie aby było smaczne i z czym jeszcze można je podać ? Wiem, że nie każdy przepada za szpinakiem ale słyszałam że odpowiednio przygotowany jest bardzo dobry.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 20 kwietnia 2016 przez użytkownika Weronika (12,880)

Składniki :16 sztuk makaronu cannelloni, 200 gram mozzarelli, 8 garści szpinaku, 400 gram ricotty, 2 ząbki czosnku (sprasowane), garść startego parmezanu, ¼ gałki muszkatołowej (starta), jedna garść posiekanego oregano lub majeranku, 2 puszki pomidorów, garść posiekanej bazylii, pieprz, sól, odrobina cukru, 500 ml lekko kwaśnej śmietanki, 3 dobrze pokrojone anchois, 2 garści startego parmezanu, troche masla, 2 łyzki oliwy z oliwek

Przygotowanie: nastawiamy piekarnik na 180 stopni i przygotowujemy naczynie żaroodporne. Bierzemy dużą patelnie rozpuszczamy troch masła i dodajemy oliwę z oliwek,dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, oregano lub majeranek oraz gałkę muszkatołową. Chwile smażymy i dodajemy liście szpinaku podarte na mniejsze kawałki. Stopniowo wrzucamy liście szpinaku aż wszystkie zmieszczą się na patelni. Gotujemy je około 5 minut i przekładamy na miskę do wystygnięcia. Na tej samej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek wrzucamy drugi ząbek czosnku, bazylię i pomidory, dolewamy troche wody. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dotujemy do momentu uzyskania konsystencji sosu pomidorowego. Szpinak odsączamy ale wodę i tłuszcz z niego pozostawiamy w miseczce, następnie dodajemy do niego powrotem połowę tego płynu. Dodajemy do niego tarty parmezan i pokruszoną riccotte. Mieszamy na gładką masę. Szprycą wypełniamy makarony dokładnie masą szpinakową. Do naczynia żaroodpornego wlej sos pomidorowy i na nim układaj gotowe canneloni. Pomieszaj śmietankę, anchois i dwie garści parmezanu dodaj sól i pieprz. Wymieszaj. Tym sosem polej makaron z wierzchu. Z wierzchu kropimy oliwą i posypujemy drobno pokrojoną mozzarellą. W nagrzanym piekarniku pieczemy 20-25 minut aż makaron ładnie się zarumieni.  

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 6 wizyt
pytanie zadane 31 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Panda
+4 głosów
2 odpowiedzi 17 wizyt
pytanie zadane 31 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Celina
0 głosów
1 odpowiedź 8 wizyt
pytanie zadane 28 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Ilona
0 głosów
1 odpowiedź 3 wizyt
pytanie zadane 27 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Amanda
0 głosów
1 odpowiedź 7 wizyt
pytanie zadane 25 sierpnia 2015 w Kuchnia przez użytkownika Izabela

...