Przepisy na rybę z piekarnika ?

+8 głosów
39 wizyt
pytanie zadane 4 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika Zuzanna
edycja 6 grudnia 2016 przez użytkownika Malgorzata_43
Wypisujcie w komentarza swoje najlepsze przepisy na pyszną rybę zrobioną w piekarniku.

13 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 20 kwietnia 2016 przez użytkownika Weronika (12,880)

Ryby świetnie piecze się w folii aluminiowej, gdyż jeśli dodamy odpowiednie dodatki, które puszczą sok, plus ryba będzie się ona w piekarniku niejako dusić w sosie własnym.

Łosoś

Składniki – kawałek łososią świeżego, cytryna, pomarańcza, pieprz cytrynowy, kolendra młotkowana lub ziarenka (wówczas należy je rozetrzeć w moździerzu), sól, koperek

Łososia myjemy i filetujemy (odcinamy skórę delikatnie cienki i długim nozem), najłatwiej tego dokonac odkrajając z brzegu delikatnie rybę od skór, nastepnie łapiemy za skórę i ją naciągamy, a nożem powoli cienko odkrajamy.

Dzielimy rybę na mniejsze kawałki – porcje. Każdą z nich posypujemy solą z obu stron i z wierzchu pieprzem cytrynowym. Obsmażamy ze wszystkich stron na patelni grillowej na niewielkiej ilości oliwy. Każdy kawałek kładziemy na osobnym fragmencie folii aluminiowej strona z pieprzem cytrynowym do dołu. Posypujemy przetartą kolendrą. Na wierzchu układamy pół plastra cytryny i pół plastra pomarańczy. Posypujemy koperkiem i zawijamy. Pieczemy w 180-200 stopniach przez 30-40 minut. Świetnie smakuje podane ze szpinakiem oraz makaronem i parmezanem.

0 głosów
odpowiedź 29 listopada 2016 przez użytkownika pomocna (2,580)

Składniki

  • filety dowolnej ryby
  • przyprawa do ryb
  • sól, pieprz
  • pół cytryny
  • łyżeczka masła
przygotowanie
  1. Myjemy i osuszamy filety. Przyprawiamy z dwóch stron solą, pieprzem i przyprawą do ryb.
  2. Na każdy filet kładziemy plasterki cytryny oraz małe kawałki masła
  3. Każdy filet zawijamy w folię aluminiową
  4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 30-35 minut.
Gotową rybę można podać z ziemniakami i surówką
 
0 głosów
odpowiedź 29 listopada 2016 przez użytkownika kotek45 (2,470)
  1. Filety ryby solimy i pieprzymy. 
  2. Naczynie żaroodporne smarujemy masłam i skrapiamy soskiem z cytryny
  3. Kładziemy do naczynia filety
  4. Siekamy koperek, paprykę i czosnek. 
  5. Ser trzemy na tarce
  6. Wszystkie składniki mieszany z śmietaną 18% i dodprawiamy solą i pieprzem
  7. Śmietanę z składnikami wylewamy na rybę
  8. Pieczemy w piekarniku przez około godzinę

 

0 głosów
odpowiedź 29 listopada 2016 przez użytkownika Ala90 (2,720)

Potrzebne składniki:

  • 1 szczupak 
  • duża garść świeżej rukoli
  • garść liści szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 1-2 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

Oczyszczonej rybie odcinamy głowę. Myjemy, później doprawiamy solą i pieprzem. Do ryby wkładamy masło i posiekany czosnek. 

Na blaszce układamy rukolę, plastry cytryn, a na tym rybę. Na rybie układamy czosnek, plastry cytryn. Na sam koniec przykrywamy rybę szpinakiem.

Skrapiamy olejem, doprawiamy solą i pieprzem.

Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut.

0 głosów
odpowiedź 4 grudnia 2016 przez użytkownika Vlada (2,540)

Składniki:

  • 1 świeża ryba wypatroszona, oczyszczona i oskrobana z łusek o wadze około 350 g
  • 2 większe ziemniaki
  • 1/2 cytryny
  • 1 i 1/2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku w łupince
  • 60 ml białego wina
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie:
 
  1. Piekarnik nagrzać do 250 stopni. 
  2. Przygotować większą formę żaroodporną, która pomieści rybę wraz z ziemniakami. 
  3. Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. 
  4. Doprawić solą i pieprzem, wysmarować dwoma łyżkami oliwy z oliwek. 
  5. Położyć na środku żaroodpornego naczynia.
  6. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  7. Gotować w osolonej wodzie przez około 7 - 10 minut, aż będą prawie miękkie(w piekarniku dojdą do siebie). 
  8. Cytrynę pokroić na plasterki a każdy plasterek podzielić jeszcze na 4 części. 3 kawałeczki cytryny włożyć do wnętrza ryby razem z jedną gałązką rozmarynu.
  9. Ziemniaki odcedzić i wymieszać z resztą pokrojonej cytryny oraz listkami rozmarynu. 
  10. Dodać dwie łyżki oliwy z oliwek, doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 
  11. Dodać ząbek czosnku podzielony na 3 części i wszystko razem wymieszać. 
  12. Obłożyć rybę ziemniakami i wstawić do nagrzanego piekarnika. 
  13. Piec bez przykrycia przez 15 minut. 
  14. W połowie pieczenia wlać białe wino.
0 głosów
odpowiedź 4 grudnia 2016 przez użytkownika miodek (2,460)
Tak się składa, że uwielbiam dorsza. Robię go według tego przepisu:

Oczywiście podstawowym składnikiem jest FILET, w tym przypadku będzie to DORSZ.
Jedna, średniej wielkości CYTRYNKA. Następnym obowiązkowym składnikiem będzie SUSZONY TYMIANEK. Do tego PIEPRZ, SÓL i MASŁO ROŚLINNE.

Możemy zacząć kucharzenie :)

-Filety dokładnie myjemy i osuszamy.
-Posypujemy je solą, pieprzem i suszonym tymiankiem z obu stron
-Kropimy sokiem z cytryny
-Folię aluminiową smarujemy masełkiem i zawijamy w nią rybę.
-Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni i pieczemy przez pół godziny.

Gotowe!

Najlepiej podać z frytkami albo ziemniaczanym pure. Do tego jakaś sałatka. Smacznego :)
0 głosów
odpowiedź 4 grudnia 2016 przez użytkownika Ala90 (2,720)
  • kładniki
  • filet z białej ryby 600 g
  • Fix Kurczak w delikatnym sosie curry Knorr 1 opak 
  • kawałki ananasa z puszki z syropem 100 g
  • marchewka 4 szt 
  • pietruszka 2 szt
  • seler 0.5 szt
  • cebula 1 szt
  • bulion warzywny 500 ml 
  • liść laurowy 1 szt 
  • ziele angielskie 3 ziarna pieprz 3 ziarna
  • świeża kolendra 1 pęczek 
  • mąka pszenna 4 łyżki
  • olej do smażenia 150 ml
  • Ketchup Hellmann's Łagodny 4 łyżki
  • woda 150 ml
Umytą rybę pokrój na małe kawałki, posól i popieprz, a następnie obtocz w mące i usmaż na oleju z obu stron.
 
Pokrój cebulę, obierz warzywa i zetrzyj je na dużych oczkach. Przysmaż cebulę i dodaj warzywa, przyprawi a później zalej bulionem. Duś przez chwilą, a na koniec dodaj ananasa, chili i kolendrę
 
Fix knorr rozmieszaj z wodą i w soku z ananasa. Zagotuj
 
Do naczynia żaroodpornego rozłóż część warzyw z farszem. Ułóż kawałki ryby, przykryj pozostałością warzyw i farszem. Polej fixem, przykryj i zapiekaj przez 30  minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni
 
0 głosów
odpowiedź 5 grudnia 2016 przez użytkownika Ewelina64 (140)
Ja mam sprawdzony i bardzo łatwy w przygotowaniu sposób na taką rybkę. Filety z mintaja kroję w dzwonki, solę, skrapiam sokiem z cytryny, kładę na kawałku folii aluminiowej, posypuję koperkiem oraz pieprzem cytrynowym, na wierzch kładę kilka plasterków czosnku i masła, zawijam całość, układam w formie do pieczenia i odstawiam na godzinę. Następnie piekę przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Gotowe :) !
0 głosów
odpowiedź 6 grudnia 2016 przez użytkownika akuma (2,470)
  • 1 kg filetów z ryby (np. dorsz, mintaj)
  • 2 średnie cebule
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por (biała część)
  • mały kawałek kapusty pekińskiej
  • mały kawałek selera
  • ok. 50 g masła
  • sól, pieprz
Umytą rybę podziel na porcję. Marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę i pora posiekaj w kostkę. Kapustę poszatkuj. Na naczynie żaroodporne ułóż połowę warzyw. Posól, popieprz. Na warzywa połóż plasterki masła, a na to rybę. Przykryj resztą warzyw i ponownie połóż plasterki masła. Naczynie przykryj pokrywką i wstaw do nagrzanego piekarnika do 220stopni na 35 minut
0 głosów
odpowiedź 6 grudnia 2016 przez użytkownika potterhead (2,490)
– 50 dag filetów rybnych
– Szklanka jogurtu naturalnego
– Łyżką mąki pełnoziarnistej
– 10 dag żółtego sera (opcjonalnie)
– 3-4 ząbki czosnku (mama dała 3, ale ja bym mogła dodać nawet 5 :D)
– Łyżeczka musztardy
– Łyżeczka ziół prowansalskich
– Pieprz, sól
– Oliwa z oliwek

 

Naturalny jogurt wymieszać z musztardą, ziołami, solą i posiekanym czosnkiem.
Umyć filety, posolić i popieprzyć. Posypać mąką. Obsmażyć z obu stron na jasny złoty kolor.
Filety przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać sosem, posypać startym serem i włożyć do piekarnika nastawionego na 180stopni i zapiekać do momentu rozpuszczenia sera.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 7 wizyt
pytanie zadane 31 sierpnia 2015 w Kuchnia przez użytkownika Dorota
+3 głosów
4 odpowiedzi 17 wizyt
pytanie zadane 11 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika Iga
0 głosów
1 odpowiedź 3 wizyt
pytanie zadane 28 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Gienia
0 głosów
1 odpowiedź 9 wizyt
pytanie zadane 11 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika Wioletta
0 głosów
1 odpowiedź 9 wizyt
pytanie zadane 4 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika Arleta

...