Jak gotować na parze?

0 głosów
23 wizyt
pytanie zadane 21 sierpnia 2015 w Kuchnia przez użytkownika Elwira
Lubicie gotować na parze ? Jak to robicie ? Kupiłam sobie właśnie parowar i zastanawiam się czy niektóre produkty należy gotować dłużej aby nie były surowe ?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 20 stycznia 2016 przez użytkownika Magda (6,120)
Z całą pewnością najwygodniejszym sposobem gotowania na parze są dostępne w sklepach ze sprzętem parowary, do których możemy włożyć wszystkie składniki naszego obiadu, nastawić czas, wlać wodę i zająć się czymś innym. Na rynku dostępne są również specjalne garnki z wkładką do gotowania na parze.

Jeśli nie mamy takich urządzeń, można poradzić sobie inaczej w zależności od tego co chcemy ugotować. Aby przygotować na parze warzywa, mięso czy rybę wlewamy do garnka wody i stawiamy na ogniu, na garnek kładziemy metalowe sitko, mały durszlak, na którym układamy produkty. Garnek powinno się przykryć aby para krążyła, jednak trzeba uważać aby woda nie zaczęła się gotować zbyt mocno.

Banalnie proste jest również przygotowanie na parze jajecznicy. Ten sposób będzie idealny gdy chcemy ją po raz pierwszy podać małemu dziecku. Do garnka wlewamy wodę, stawiamy na nim talerz (u mnie lepiej sprawdził się głęboki). Na talerz wylewamy „rozbełtane” jajko. Gdy woda w garnku zacznie się gotować pod talerzem, musimy mieszać nasze jajka, które stopniowo zaczną zmieniać się w jajecznicę.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 34 wizyt
pytanie zadane 26 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Adżelika
+2 głosów
2 odpowiedzi 76 wizyt
pytanie zadane 20 sierpnia 2015 w Kuchnia przez użytkownika Kasia
+3 głosów
3 odpowiedzi 49 wizyt
pytanie zadane 27 października 2015 w Żywność przez użytkownika Magda
+2 głosów
1 odpowiedź 28 wizyt
pytanie zadane 10 października 2015 w Żywność przez użytkownika Martlena
0 głosów
1 odpowiedź 28 wizyt
pytanie zadane 20 sierpnia 2015 w Kuchnia przez użytkownika Anna
asd

...