Jak zrobić kurczak po tajsku?

+5 głosów
21 wizyt
pytanie zadane 3 listopada 2015 w Kuchnia przez użytkownika Wioletta
Szukam w internecie przepisu na kurczaka po tajsku - czy któraś z was dysponuje takowym ? Czy robi się go na słodko ?

12 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 16 kwietnia 2016 przez użytkownika Weronika (12,880)

Składniki : 1 kg piersi z kurczaka, 2 marchewki, 1 por, 1 zielona papryka, 1 żółta papryka, 10 dag pieczarek, 2 szalotki, 2-3 saszetki ryżu jaśminowego, 2-3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki miodu, 2-3 łyżki słodko-kwaśnego sosu chilli, kiełki fasoli mung, sezam, sól, warzywko

Przygotowanie : Pierś z kurczka myjemy, oczyszczamy i kroimy na długie paski o szerokości około 3 cm.. Przygotowujemy średniej wielkości miskę, umieszczamy w niej : sos słodko-kwaśny chilli, miód, sos sojowy, szczyptę warzywka, 3-4 łyżki oleju. Dokładnie mieszamy i zalewamy przygotowanego kurczaka, mieszamy z marynatą i umieszczamy w lodówce na 2 godziny. W tym czasie gotujemy ryż. Papryki, marchew oraz por kroimy w słupki, pieczarki w paski zaś szalotki w krążki. Wyjmujemy mięso z lodówki, kawałki kurczaka nabijamy wzdłuż na patyki do szaszłyków i smażymy z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu. Na drugiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy pokrojone warzywa i smażymy je przez około 5 minut. Dolewamy do nich pozostałą w kurczaka marynatę i dokładnie mieszamy. Następnie należy wrzucić kiełki fasoli mung, posolić, popieprzyć i smażyć jeszcze 5 minut. Na talerzu rozkładamy warzywa, na środku robimy górkę z ryzu. Mięso posypujemy sezamem i układamy dookoła na ryżu.

 

0 głosów
odpowiedź 29 listopada 2016 przez użytkownika miodek (2,460)

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka,
  • 1 cebulę,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwę,
  • 2 papryczki chilli,
  • świeżą kolendrę,
  • 1 łyżkę brązowego cukru,
  • 250 ml mleka kokosowego,
  • 1 limonkę.
Przygotowanie:
Pokroić kurczaka i cienkie paski, obieramy czosnek, cebulę. Wszystko podgrzewamy na rozgrzanej patelni z oliwą. Dodajemy posiekane papryczki chilli. 
Gdy kurczak się usmaży dodajemy łyżeczkę brązowego cukru, posiekaną i umytą kolendrę. Na sam koniec dodajemy mleko kokosowe(można je zrobić samemu).
Smażymy jeszcze przez około 5-7 minut. 

 

 

 
0 głosów
odpowiedź 29 listopada 2016 przez użytkownika Ala90 (2,720)

Składniki:

  • olej do smażenia (najlepiej sojowego)
  • 3-5 piersi z kurczaka
  • 1.5 szklanki mąki przennej
  • szczypta kurkumy
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka ostrego curry
  • szczypta chili
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wody
  • kilka kropel sosu rybnego
Przygotowanie:
  • Rozgrzej w woku olej. 
  • Piersi z kurczaka pokrój na małe kawałki. 
  • W osobnym naczyniu przygotuj ciasto: dodaj mąki, kurkumę, jajko, imbir, curry i chili, a następnie sól i sos rybny oraz wodę. Ciasto musi być gładkie i nieco gęstsze od ciasta naleśnikowego.
  • Otocz kawałki kurczaka ciastem, a następnie usmaż na rozgrzanym oleju aż uzyskają złocisty kolor.
  •  
Jeśli nie  lubisz ostrych potraw to dodaj mniej przypraw. 
Danie jest dobre na zimno oraz na gorąco
0 głosów
odpowiedź 29 listopada 2016 przez użytkownika Olga (2,990)

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1kg piersi z kurczaki
  • 1 żółta i zielona papryka
  • 1 por
  • 100g pieczarek
  • 2 szalotki
  • 2-3 saszetki ryżu jaśminowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki słodko-kwaśnego sosu chilli
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • kiełki fasoli mung
  • przyprawa warzywko
  • sezam
  • sól
Przygotowanie
Kroimy kurczaka na paski. 
Do miski wlewamy miód, 2-3 łyżki sosu słodko-kwaśnego chilli, 2-3 łyżki sosu sojowego, szczyptę przyprawy warzywko, 3-4 łyżki oleju. Wszystko mieszamy. Marynatą zalewamy pokrojonego kurczaka. Mieszamy i na 2 godziny odstawiamy do lodówki.
W między czasie gotujemy ryż.
Kroimy w słupki paprykę, marchewkę oraz por. Szalotki kroimy w prążki, a pieczarki w paski. 
Zamarynowane mięso nadziewany na patyczki do szaszłyków, marynaty nie wyrzucamy.
Na rozgrzanym tłuszczu układamy kurczaka i smażymy z dwóch stron.
Na drugiej patelni smażymy warzywa na niewielkiej ilości tłuszczu.  Po chwili wlewamy resztę marynaty, dodajemy kiełki fasoli mung, solimy, pieprzymy. Smażyć przez 5 minut.
 
0 głosów
odpowiedź 4 grudnia 2016 przez użytkownika pomocna (2,580)
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w paski
  • 1 łyżeczka czerwonej (lub żółtej) pasty curry
  • 1 mała puszka (200 ml) mleka kokosowego
  • 5 łyżek śmietanki kremówki
  • cukier trzcinowy do smaku
  • liście szpinaku/roszponki 
 
  1. Filet z kurczaka doprawić małą ilością soli oraz pieprzem. Pokroić na kawałki i usmażyć na patelni na większym ogniu na łyżce oliwy, razem z pokrojoną papryką. Pod koniec smażenia dodać pastę curry.
  2. Wlać mleko kokosowe i gotować aż sos zredukuje się o połowę i zgęstnieje. Dodać śmietankę kremówkę. Wymieszać i doprawić cukrem trzcinowym. Przełożyć do miseczek, posypać lekko zrumienionym na suchej patelni sezamem i udekorować zielonymi liśćm
  3. Kurczaka można podawać z ryżem lub makaronem
0 głosów
odpowiedź 4 grudnia 2016 przez użytkownika Vlada (2,540)

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka,
  • sok z 2 limonek,
  • 1 papryczka chili,
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki tartego imbiru, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • kolendra
Przygotowanie:
 
  1. Umyte i osuszone udka marynujemy w soku z limonek i z drobno posiekaną papryczką chili, olejem, cukrem, miodem, imbirem, solą,  pieprzem i połową pokrojonej kolendry. 
  2. Mięso odkładamy na około 2 godziny do lodówki, a następnie układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia. 
  3. Pieczemy przez 40 minut w piekarniku nastawionym na 150 stopni
  4. Upieczone udka posypujemy kolendrą
  5. Udka podajemy z ryżem
0 głosów
odpowiedź 6 grudnia 2016 przez użytkownika kotek45 (2,470)

Kurczak po tajsku z orzechami nerkowca

  • filet z piersi kurczaka – ok. 160-200 gram
  • czosnek – 3 ząbki 
  • cebula – 1/2 średniej wielkości pokrojona w plasterki
  • olej roślinny – 3 łyżki
  • sól
  • marchewka – 1 średnia sztuka pokrojona w słupki
  • ostra papryka w proszku (nie chili) – 1 łyżeczka
  • woda – 6 łyżek
  • sos sojowy lub sos rybny – 2 łyżki
  • sos ostrygowy (oyster sauce) – 2 łyżki
  • cukier – pół łyżeczki
  • prażone orzechy nerkowca – 75 gram(sami możemy uprażyć) 
  • cebula dymka/szczypiorek
  • ryż

Umytego kurczaka kroimy na niewielkie kawałeczki i wraz z czosnkiem oraz cebulą kładziemy na dobrze rozgrzaną patelnię z olejem, doprawiamy szczyptą soli. Smażymy, co jakiś czas podrzucając wszystko na patelni(lub mieszając) aż kurczak zrobi się lekko brązowy. Dorzucamy marchewkę, ostrą paprykę w proszku i wodę. Po chwili dodajemy sos ostrygowy, sojowy i cukier(można pominąć ten krok).Energicznie mieszając na dużym ogniu redukujemy zawartość patelni do póki marchewka zrobi się miękka. Na  koniec zdejmujemy patelnię z ognia i dorzucamy prażone orzechy nerkowca oraz pokrojony drobno szczypiorek.
Gotowy kurczak podajemy z białym ryżem.

0 głosów
odpowiedź 6 grudnia 2016 przez użytkownika dziubas (1,410)
ja uwielbiam kurczaka po tajsku na słodko :) moja rodzina także uwielbia się nim zajadać :D
0 głosów
odpowiedź 6 grudnia 2016 przez użytkownika akuma (2,470)
  1. filet z kurczaka 400 g Lubię Nie lubię
  2. sos sojowy 6-7 łyżek Lubię Nie lubię
  3. sok brzoskwiniowy 125 ml - z puszki Lubię Nie lubię
  4. warzywa mrożone 400 g - chińska mieszanka Lubię Nie lubię
  5. Sos: 50 ml - tajski Lubię Nie lubię
  6. sos chili 100 ml Lubię Nie lubię
  7. sos chiński 100 ml Lubię Nie lubię
  8. przyprawy 1 łyżeczka chińskiej mieszanki
Umyte i pokrojone mięso wkładamy do miseczki z sosem sojowym. Odkładamy by się zamarynowało. Po 30 minutach smażymy kurczaka w woku, gdy się podsmaży dodajemy soku z brzoskwiń. Dodajemy mieszankę warzyw. Dokładnie mieszamy. Dodajemy sosy i przyprawę chińską. Ponownie dokładnie mieszkamy, następnie dusimy przez 15 minut. Danie podajemy z ryżem.
0 głosów
odpowiedź 6 grudnia 2016 przez użytkownika potterhead (2,490)
  • 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka
  • 6 ząbków czosnku pokrojonych na cienkie plasterki
  • 2 małe czerwone cebule pokrojone w talarki
  • 1 duża czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 3/4 długiego ogórka pokrojonego ze skórką w kostkę
  • 2 pomidory pokrojone na cząstki
  • ok. 5-6 plasterków ananasa z puszki pokrojonego w kostkę
  • pęczek grubego szczypiorku pokrojony na dość duże kawałki
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki oliwy
 
 
Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki. Na patelni smażymy czosnek do momentu aż się zarumieni. Wtedy dodajemy mięso. Ciągle mieszamy przez 5 minut. Dorzucamy cebulę, sos rybny oraz cukier. Mieszamy i pieprzymy. Smażymy przez 3-4 minuty. Na samym końcu dodajemy paprykę, ogórka, pomidory, ananasa i szczypiorek. Całość dusimy przez 10 minut. 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 6 wizyt
pytanie zadane 31 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Panda
0 głosów
1 odpowiedź 7 wizyt
pytanie zadane 28 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Ewa
0 głosów
1 odpowiedź 11 wizyt
pytanie zadane 3 września 2015 w Kuchnia przez użytkownika Zuzanna
0 głosów
1 odpowiedź 18 wizyt
pytanie zadane 21 sierpnia 2015 w Kuchnia przez użytkownika Grażyna
0 głosów
1 odpowiedź 5 wizyt
pytanie zadane 31 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Waleria

...