Do czego dodawać kminek?

0 głosów
19 wizyt
pytanie zadane 31 października 2015 w Żywność przez użytkownika Calineczka
Do jakich potraw dodaje się przyprawę kminek ? Jakie ma on właściwości ?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 16 kwietnia 2016 przez użytkownika Weronika (12,880)

Kminek znany jest ze swoich właściwości przeciwdziałających wzdęciom, pobudzających wydzielanie soku żołądkowego, wspomagających apetyt i działania przeciwskurczowego na układ pokarmowy. Z tego powodu jak również ze względu na jego smak i aromatyczność wykorzystuje się go w:

  • Daniach z kapusty

  • Kapuście kiszonej,

  • Sałatkach warzywnych

  • Do doprawiania baraniny i wieprzowiny,

  • Do ziemniaków w mundurkach,

  • Do pieczenia gęsi oraz kaczek,

  • Do serów i twarogów

  • Dodaje się do również do pieczywa

  • Wykorzystywany jest w produkcji wódek oraz likierów

  • Do doprawiania kartoflanki,

  • Do doprawiania zupy jarzynowej,

  • Do doprawiania past z ziemniaków,

  • Do doprawiania sałatek ziemniaczanych

  • Do doprawiania potraw mięsnych

Dobrze komponuje się z czosnkiem, pieprzem Caynenne oraz cebulą, ze względu na mocny smak i silną aromatyczność należy jednak zachować umiar w jego stosowaniu.

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 11 wizyt
pytanie zadane 28 października 2015 w Żywność przez użytkownika Pati
+8 głosów
3 odpowiedzi 14 wizyt
+2 głosów
1 odpowiedź 14 wizyt
pytanie zadane 28 października 2015 w Żywność przez użytkownika Teresa
+26 głosów
19 odpowiedzi 40 wizyt
pytanie zadane 29 listopada 2016 w Ślub i wesele przez użytkownika Basia1992 (2,280)
+4 głosów
1 odpowiedź 36 wizyt
pytanie zadane 9 sierpnia 2017 w Wakacje i urlop przez użytkownika ona19 (1,240)

...