Jak zrobić czerninę?

0 głosów
3 wizyt
pytanie zadane 31 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Gosia
Witajcie dziewczyny

Szukam przepisy na czerninę - oraz mam pytanie - czy to jest w ogóle dobre i da się zjeść ?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 16 kwietnia 2016 przez użytkownika Weronika (12,880)

Składniki – cała kaczka wraz z podrobami, 4 marchewki, 3 pietruszki, kawałek selera, kawałek pora, 4 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, 8 suszonych śliwek, 8 suszonych grzybków, 8 suszonych ćwiartek jabłek, 8 połówek gruszek, 400 ml kaczek krwi zaprawionej octem wodą oraz solą, sól, pieprz, 2-3 łyżki mąki, śmietana do zabielenia.

Przygotowanie : w słoiku mieszamy 70 ml wody, łyżkę octu oraz pół łyżeczki soli krew z kaczki należy spuszczać bezpośrednio do tego roztworu stale mieszając, następnie wymieszać i wstawić na dobę do lodówki. Można również kupić od jakiegoś gospodarza krew już zaprawioną octem. Do garnka wkładamy kaczkę, włoszczyznę, ziele angielskie oraz liście laurowe, mięso po około 1-1,5 godziny będzie miękkie. Wówczas dodajemy suszone grzyby oraz suszone owoce, teraz należy gotować przez kolejną godzinę aż grzyby staną się miękkie. Roztwór z krwi mieszamy z 3 łyżkami mąki i bardzo energicznie mieszamy dodajemy do gotującej się zupy i gotujemy jeszcze około 10 minut. Wyłączamy ogień i dodajemy zahartowaną śmietanę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem, podajemy z domowym makaronem.

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 19 wizyt
pytanie zadane 11 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika Weronika
0 głosów
1 odpowiedź 9 wizyt
pytanie zadane 11 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika Wioletta
0 głosów
1 odpowiedź 7 wizyt
pytanie zadane 5 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika Martyna
+3 głosów
2 odpowiedzi 18 wizyt
pytanie zadane 5 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika Emilia
0 głosów
1 odpowiedź 13 wizyt
pytanie zadane 5 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika Paulina

...