Jak zrobić gołąbki?

0 głosów
8 wizyt
pytanie zadane 31 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Olga

Czy macie przepis na tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym ? Ew jak robicie inaczej gołąbki - czekam na oryginalne pomysły cheeky

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 16 kwietnia 2016 przez użytkownika Weronika (12,880)

Składniki : główka białej kapusty, 500 gram mięsa mielonego, torebka ryżu, cebula, jajko, sól, pieprz, bułka, bułka tarta, liscie laurowe, ziele angielskie, przecier pomidorowy.

Przygotowanie : kapustę w całości wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą – gotujemy. Liście muszą zrobić się miękkie. W między czasie mięso przekładamy do miski, dosypujemy torebkę surowego ryżu, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, namoczoną i odciśniętą z wody bułkę, pieprz, sól oraz bułkę tartą po trochu dla odpowiedniej konsystencji. Gdy kapusta się ugotuje wyjmujemy ją z wody i zdejmujemy stopniowo po jednym liściu. Na środek każdego kładziemy dużą łyżkę prygotowanego mięsa. Boki liścia składamy do siebie a następnie od przeciwnej strony zwijamy, aby nic nie miało szansy wydostać się ze środka. Każdego zwiniętego gołąbka związujemy nitką. W dużym garnku nastawiamy wodę z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gołąbki obsmażamy z obu stron na odrobinie tłuszczu i przekładamy do gorącej wody. Gotujemy około pół godziny i dodajemy koncentrat pomidorowy. Delikatnie mieszamy aby nie uszkodzić gołąbków. Gotujemy jeszcze z 15 minut i możemy podawać.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 10 wizyt
pytanie zadane 27 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Brygida
+6 głosów
2 odpowiedzi 10 wizyt
pytanie zadane 27 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Bogna
+1 głos
2 odpowiedzi 19 wizyt
pytanie zadane 11 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika Weronika
0 głosów
1 odpowiedź 9 wizyt
pytanie zadane 11 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika Wioletta
0 głosów
1 odpowiedź 7 wizyt
pytanie zadane 5 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika Martyna

...