Jak zrobić faszerowanego kurczaka?

0 głosów
5 wizyt
pytanie zadane 31 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Waleria
Szukam przepisy na faszerowanego kurczaka - co najlepiej nada się na farsz i z czym moge go podać ?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 16 kwietnia 2016 przez użytkownika Weronika (12,880)

Składniki : cały kurczak, 2 cebule, 0,5 kg pieczarek, 3 łyżki oleju, jajko, 10 dag sera żółtego, 5 łyżek bułki tartej, sól, pieprz, tymianek, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, suszona natka pietruszki, 3 plasterki masła

Przygotowanie : w pierwszej kolejności należy dokładnie umyć kurczaka, następnie od strony grzbietowej przekrajamy go na pół i usuwamy ręcznie ewentualnie z niewielką pomocą noża kości – pozostawimy jedynie w udkach i skrzydełkach, choć te pierwsze też można usunąć. Po zakończeniu tego procesu nacieramy całego kurczaka zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz solą i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. W między czasie przygotowujemy pieczarki. Kroimy je w plasterki po oczyszczeniu, cebule kroimy w drobną kostkę i pieczarki razem z cebulą obsmażamy na oleju. Smażymy do momentu gdy odparuje woda a znajdujące się na patelni warzywa staną się miękkie. W tym momencie należy zdjąć z ognia doprawić solą oraz pieprzem, dodać jajko i szybko zamieszać aby nie ścieło się w jednym miejscu tylko rozeszło po całym farszu. Następnie dodajemy starty żółty ser oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy całość na jednolity farsz. Kurczaka wyjmujemy z lodówki w jego wnętrzu układamy przygotowany farsz a następnie zszywamy go dokładnie za pomocą zwykłej igły i nici. Układamy do w naczyniu żaroodpornym i na wierzch posypujemy przyprawy – sól, pieprz, słodką paprykę, ostrą paprykę, tymianek oraz natke pietruszki. Na wierzchu układamy plasterki masła.piekarnik nastawiamy na 160-180 stopni. Kurczaka przykrywamy, jeśli nie posiadamy takiego naczynia wykorzystamy folę aluminiową od góry, od dołu jednak powinno być naczynie. Pieczemy prze 70-80 minut.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 11 wizyt
pytanie zadane 3 września 2015 w Kuchnia przez użytkownika Zuzanna
+5 głosów
12 odpowiedzi 21 wizyt
pytanie zadane 3 listopada 2015 w Kuchnia przez użytkownika Wioletta
0 głosów
1 odpowiedź 6 wizyt
pytanie zadane 31 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Panda
0 głosów
1 odpowiedź 7 wizyt
pytanie zadane 28 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Ewa
0 głosów
1 odpowiedź 4 wizyt
pytanie zadane 28 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Anka

...