Jak zrobić samemu mascarpone?

0 głosów
3 wizyt
pytanie zadane 28 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Wanda

Jak zrobić samodzielnie serek mascarpone ? Taki domowy bez chemii blush

 

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 14 kwietnia 2016 przez użytkownika Weronika (12,880)

Składniki : ½ litra śmietanki kremówki 36%, 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie : śmietankę umieszczamy w garnku z podwójnym dnem. Gotujemy na najmniejszym możliwym ogniu stale mieszając aż będzie gorąca, nie wolno jednak dopuścić do wrzenia. Pomocny może być termometr cukierniczy, idealna temperatura to 85 stopni. Nie zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy sok z cytryny. Dalej mieszamy na ogniu po upływie około 2-3 minut śmietana zgęstnieje i będzie przywierać do łyżki. Zdejmujemy w ognia, studzimy a następnie wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Całość powinna stężeć i rozdzielić się na serwatkę i i ser. Sitko wykładamy tetrą i przecedzamy. Ser wkładamy do lodówki na kolejne 12 godzin. Gotowe mascarpone.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 10 wizyt
pytanie zadane 9 października 2015 w Żywność przez użytkownika Wiktoria
+1 głos
2 odpowiedzi 19 wizyt
pytanie zadane 11 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika Weronika
0 głosów
1 odpowiedź 9 wizyt
pytanie zadane 11 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika Wioletta
0 głosów
1 odpowiedź 7 wizyt
pytanie zadane 5 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika Martyna
+3 głosów
2 odpowiedzi 18 wizyt
pytanie zadane 5 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika Emilia

...