Jak zrobić pulpety w sosie koperkowym?

0 głosów
8 wizyt
pytanie zadane 28 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Diana
Poszukuję przepisy na pulpety z sosem z koperku - czy posiadacie może takowy ?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 14 kwietnia 2016 przez użytkownika Weronika (12,880)

Składniki : 500 gram mięsa mielonego, 1 jajko, 1 bułka, 1 średnia cebula, bułka tarta, przyprawa do miesa mielonego (opcjonalnie sól i pieprz), 3 średnie marchewki, 2x pęczek koperku, 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego.

Przygotowanie : wstawiamy garnek wypełniony wodą do połowy na gaz żeby woda się podgrzewała wrzucamy do niej liście laurowe i ziele angielskie. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, posiekany koperek, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz drobniutko pokrojoną cebulę. Stopniowo dosypujemy bułkę tartą mieszając aby uzyskać odpowiednią, średnio lepiącą się konsystencję umożliwiającą formowanie pulpetów. Formujemy niewielkiej kulki i wrzucamy do garnka w którym woda powoli zaczyna się gotować. Na koniec delikatnie mieszamy aby pulpety nie przywarły do dna. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach dosypujemy do garna i gotujemy przez 20-30 minut. Na kilka minut przed końcem gotowania dosypujemy posiekany pęczek koperku i mieszamy. Jeśli chcemy aby sos był gęściejszy odlewamy pół kubka i mieszamy z dwiema łyżkami maki. Chartujemy a następnie powoli wlewamy do garna cały czas mieszając

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 9 wizyt
pytanie zadane 11 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika Wioletta
0 głosów
1 odpowiedź 3 wizyt
pytanie zadane 31 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Ula
0 głosów
1 odpowiedź 7 wizyt
pytanie zadane 28 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Elwira
0 głosów
1 odpowiedź 15 wizyt
pytanie zadane 3 września 2015 w Kuchnia przez użytkownika Agata
0 głosów
1 odpowiedź 10 wizyt
pytanie zadane 31 sierpnia 2015 w Kuchnia przez użytkownika Iwona

...