Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

0 głosów
8 wizyt
pytanie zadane 28 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Martyna
Lubicie pierogi ? Czy któraś z was ma może przepis jak zrobić takie z kapustą i grzybami ? Szczególnie chodzi mi o farsz do nich i czy lepsze będą z grzybami leśnymi ?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 13 kwietnia 2016 przez użytkownika Weronika (12,880)

Składniki : mąka, jajko, olej, sól, gorąca woda, kapusta kiszona, grzyby, kiełbasa, sól, pieprz, papryka ostra.

Przygotowanie :

FARSZ – kapustę opłukujemy zimną wodą i kroimy żeby niktki były krótsze. Zalewamy niewielką ilością wody w garnku aby nie przywarła i gotujemy. Na patelni na wielkiej ilości tłuszczu smażymy pokrojona w kostkę kiełbasę. Grzyby kilkakrotnie płuczemy wodą na koniec zalewamy zimna wodą i gotujemy od 20 do 40 minut aż będą miękkie, nastepnie odcedzamy kroimy w kostkę i dorzucamy do smażącej się kiełbasy. Gdy gotująca się kapusta będzie miękka i woda odparuje mieszamy ją z podsmażonymi składnikami. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką.

CIASTO – do miski wsypujemy mąkę, na środku robimy dolek, wlewamy do niego Łużne oleju, wsypujemy szczyptę soli i wrzucamy całe jajko. Gorącą ale nie wrzącą wodę dolewamy po troszku stopniowo wyrabiając ciasto, szybko jednak tak aby się nie poparzyć. Finalnie powinniśmy otrzymać zwartą elastyczną bryłę.

Odrywamy kawałku ciasta wałkujemy wycinamy miseczką lub szklanka kółka. Na środek każdego kładziemy farsz i zaklejamy pierogi. Wrzucamy na gotującą się wodę z solą i oliwą na około 2-3 minuty. Bądź mrozimy surowe. Po wyjęciu z wody smarujemy tłuszczem żeby się nie skleiły. Do zamrażalnika najlepiej wkładać początkowo osobno rozdzielać ścierkami, a gdy zamarzną zrzucić do jednego worka.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 10 wizyt
pytanie zadane 25 sierpnia 2015 w Kuchnia przez użytkownika Grażynka
0 głosów
1 odpowiedź 15 wizyt
pytanie zadane 20 sierpnia 2015 w Kuchnia przez użytkownika Arleta
+1 głos
2 odpowiedzi 19 wizyt
pytanie zadane 11 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika Weronika
0 głosów
1 odpowiedź 9 wizyt
pytanie zadane 11 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika Wioletta
0 głosów
1 odpowiedź 7 wizyt
pytanie zadane 5 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika Martyna

...