Jak zrobić carpaccio wołowe?

0 głosów
3 wizyt
pytanie zadane 28 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Lena

Witajcie koleżanki smiley

Chciałbym zrobić carpaccio z surowej wołowiny ale nie wiem za bardzo jak - któraś ma może przepis na takie cudo ? Z czym najlepiej je podawać ?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 13 kwietnia 2016 przez użytkownika Weronika (12,880)

Składniki : 10 dag polędwicy wołowej, 2 łyżeczki kaparów, sok z połowy cytryny, parmezan, rukola, pieprz i sól do smaku, oliwa 70 ml.

Przygotowanie : dzień wcześniej kawałek polędwicy wołowej owijamy folią aluminiową i wkładamy do zamrażalnika. W miseczce umieszczamy sok z cytryny, mieszamy do z oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Parmezan kroimy możliwie jak najcieniej – sprawdzi się obieraczka do warzyw. Aby pokroić polędwice konieczny jest bardzo ostry nóż lub krajalnica. Mięso kroimy na cieniutkie plasterki gdy jest niemal całkowicie zamrożone. Pozostałą część można z powrotem włożyć do zamrażalnika. Cieniutkie i jeszcze zmrożone plasterki wołowiny układamy niczym ślimaka na talerzu. Następnie polewamy całość przygotowanych dresingiem z cytryny i oliwy. Na wierzch można zmielić odrobinę pieprzu. Na wierzch układamy płatki parmezanu, posypujemy kaparami i kładziemy rukolę.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 6 wizyt
pytanie zadane 26 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Bernadeta
+1 głos
2 odpowiedzi 19 wizyt
pytanie zadane 11 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika Weronika
0 głosów
1 odpowiedź 9 wizyt
pytanie zadane 11 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika Wioletta
0 głosów
1 odpowiedź 7 wizyt
pytanie zadane 5 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika Martyna
+3 głosów
2 odpowiedzi 18 wizyt
pytanie zadane 5 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika Emilia

...