Jak gotować kukurydzę ?

+3 głosów
49 wizyt
pytanie zadane 27 października 2015 w Żywność przez użytkownika Magda
Kupiłam w markecie surową kukurydzę i nie wiem jak ją zrobić - chyba trzeba ją ugotować - czy ktoś wie jak długo ?
komentarz 28 listopada 2016 przez użytkownika kasienka88 (1,150)
:Pyszne polecam :P

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 13 kwietnia 2016 przez użytkownika Weronika (12,880)

Kukurydza w kolbach cieszy się w Polsce rosnącą popularnością. Obecnie w sezonie letnim kupimy gorące kolby na licznych deptakach. Jednak wielu z nas zastanawia się jak samodzielnie przygotować to pyszne warzywo w domu. Sposobów jest kilka.

  1. Gotowanie na wodzie – wodę do gotowania kukurydzy można delikatnie osolić jednak nie jest to konieczne, kolbę dobrze jest przekroić przed gotowaniem na połowę aby uzyskać krótsze kawałki. Wrzucamy do zimnej wody i gotujemy. Zwykle czas gotowania to od 10 do 20 minut w zależności od kukurydzy jaka kupimy, najlepiej sprawdzać jej kolor oraz za pomocą widelca miękkość.

  2. Parowar – jeśli posiadamy takie urządzenie możemy włożyć do niego naszą kolbę i ugotować na parze.

  3. Gotowanie na parze – można również gotować wodę w garnku a na nim w sitku kukurydzę na parze, z uwagi jednak na konieczność przewracania może to zająć nieco wiecej czsu

  4. W piekarniku - tu polecamy skorzystanie z rękawa, upiecze się równomiernie.

Niezależnie od metody kukurydzę należy w pierwszej kolejności oczyści z lisci i „nitek”. Po ugotowaniu możemy na gorącą kukurydzę połozyć mały kawałek masla do rozpuszczenia przez co uzyska lepszy smak. Jeśli rezygnujemy z tłuszczu posypmy ja niewielką ilością świeżomielonej soli morskiej

0 głosów
odpowiedź 28 listopada 2016 przez użytkownika Madzia (3,190)
  • Najpierw należy obrać i umyć kolby. 
  • zagotować wodę
  • gdy woda będzie wrzeć, należy wrzucić kolby kukurydzy do garnka i gotować przez 10-15 minut, jeśli będzie gotowana dłużej to kukurydza stwardnieje(to samo się stanie jak się doda soli do wody)
  • ugotowaną kukurydzę można posolić oraz posmarować masłem
Smacznego
0 głosów
odpowiedź 8 grudnia 2016 przez użytkownika Basia1992 (2,280)
Koniecznie daj znać czy się ugotowała i nadawała do spożycia. Kiedyś kupiłam taką na targu i była twarda jak kamień.
Podobno kukurydze można ugotować w mleku, ale nie próbowałam. Teraz kupuje gotową w lidlu. Jest świetna bo jest już przygotowana i wystarczy ją odgrzać.

Podobne pytania

+2 głosów
1 odpowiedź 28 wizyt
pytanie zadane 10 października 2015 w Żywność przez użytkownika Martlena
0 głosów
1 odpowiedź 23 wizyt
pytanie zadane 21 sierpnia 2015 w Kuchnia przez użytkownika Elwira
+2 głosów
2 odpowiedzi 78 wizyt
pytanie zadane 20 sierpnia 2015 w Kuchnia przez użytkownika Kasia
+3 głosów
2 odpowiedzi 39 wizyt
pytanie zadane 20 sierpnia 2015 w Kuchnia przez użytkownika Edyta
+1 głos
1 odpowiedź 24 wizyt
pytanie zadane 20 sierpnia 2015 w Kuchnia przez użytkownika Ania
asd

...