Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym?

0 głosów
10 wizyt
pytanie zadane 27 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Brygida
Szukam przepisy na pulpety w sosie pomidorowy - z jakiego mięsa mielonego najlepiej je zrobić ? Z góry dziękuje za pomoc

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 13 kwietnia 2016 przez użytkownika Weronika (12,880)

Składniki : mięso mielone, jajko, przyprawa do mięsa mielonego, cebula, 1 bułka, bulka tarta, przecier pomidorowy, 3 liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, pieprz Cayenne, cukier, sok z cytryny.

Przygotowanie : Mięso przekładamy do miski, dodajemy do niego jedno całe jajko, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przyprawę do mięsa mielonego i mieszamy. Bułkę moczymy w zimnej wodzie aż będzie całkiem miękka, odciskamy wodę i dokładamy do mięsa. Dosypujemy również bułkę tartą – stopniowo dla uzyskania odpowiedniej konsystencji, aby mięso za bardzo nie kleiło się do rąk. W garnku zagotowujemy wodę z lisćmi laurowymi i zielem angielskim. Gdy woda będzie zaczynać się gotować z mięsa za pomocą łyżki stolowej formujemy okrągłe pulpety i wrzucamy na wodę. Gdy wszystkie będą w wodzie delikatnie mieszamy drewnianą łyżką aby nie przywarły do dnia. Pozostawiamy na małym ogniu na około 20 minut. Po upływie tego czasu dodajemy przecier pomidorowy dokladnie mieszamy aby go rozprowadzić. Na koniec doprawiamy sos do smaku solą, pieprzem, pieprzem Cayenne oraz cukrem i solą. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 8 wizyt
pytanie zadane 28 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Diana
0 głosów
1 odpowiedź 8 wizyt
pytanie zadane 31 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Olga
+6 głosów
2 odpowiedzi 10 wizyt
pytanie zadane 27 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Bogna
0 głosów
1 odpowiedź 7 wizyt
pytanie zadane 31 sierpnia 2015 w Kuchnia przez użytkownika Dorota
0 głosów
1 odpowiedź 10 wizyt
pytanie zadane 25 sierpnia 2015 w Kuchnia przez użytkownika Marysia

...