Szpinak - jakie ma właściwości i dlaczego warto go jeść?

+3 głosów
14 wizyt
pytanie zadane 26 października 2015 w Żywność przez użytkownika Krysia
zmienione kategorie 26 października 2015 przez użytkownika admin
No właśnie - wiele z nas nie lubi szpinaku - jakie ma właściwości i dlaczego jest taki zdrowy ? Podobno jeśli dobrze jest podany to smakuje wyśmienicie. Może znacie jakieś przepisy na szpinak aby był zjadliwy ?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 13 kwietnia 2016 przez użytkownika Weronika (12,880)
  1. Witaminy – kwas foliowy, A, K, C, B2, B6, E, niacyna

  2. Minerały – mangan, magnez, żelazo, potas, wapń, fosfor, miedź, selen ,cynk

  3. Zawiera wysokie ilości błonnika pokarmowego

  4. Jest źródełm protein

  5. Zawiera kwasy Omega 3

  6. Jest niskokaloryczny

  7. Świerzy szpinak można dodawać na surowo do sałatek, można go również gotować i przygotowywać z niego rozmaite smaczne potrawy

  8. Jest źródłem flawonoidów o działaniu antyoksydacyjnym a co za tym idzie chroni nas przed szkodliwym wpływem wolnych rodników badania wskazują obecność w szpinaku co najmniej 13 składników o udowodnionym działaniu antyrakowym

  9. Obniża poziom cholesterolu dzięki antyoksydantom

  10. Pozytywnie wpływa na układ krwionośny

  11. Pomaga w obniżeniu cisnienia krwi dzięki zawartości magnezu.

  12. Wspomaga układ żołądkowo-jelitowy

  13. Astma, stany zapalne stawów, osteoporoza, migrenowe bóle głowy - w przypadku tych i wielu innych schorzeń niezwykle wskazane są składniki jakie zawiera szpinak

  14. Pozytywnie wpływa na funkcjonowanie mózgu

  15. Zawiera duże ilości luteiny która działa ochronnie na nasze oczy i wzrok

  16. Dzięki zawartości żelaza szpinak dodaje energii

0 głosów
odpowiedź 28 listopada 2016 przez użytkownika Madzia (3,190)
Ja tam szpinak uwielbiam. Ma on bardzo wiele składników mineralnych oraz witamin. Jest niskokaloryczny, więc jest idealnych dla osób dbających o sylwetkę.

Surowe liście szpinaku można dodawać do surówek oraz na kanapki.

By przygotować mrożony szpinak należy go rozmrozić. Później gotować go na małym ogniu dodając posiekany czosnek oraz sól do smaku. Można też dodać trochę masła lub śmietany.

Polecam zrobić makaron w sosie szpinakowo-serowym. Do przygotowanego szpinaku należy jeszcze dodać bazylię, śmietankowy serek topiony obraz pół kostki żółtego sera. Później wymieszać z ugotowanym makaronem.
Można dodać też usmażoną pierś z kurczaka.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 7 wizyt
pytanie zadane 28 października 2015 w Żywność przez użytkownika Tamara
+2 głosów
2 odpowiedzi 29 wizyt
pytanie zadane 28 października 2015 w Żywność przez użytkownika Ulla
+2 głosów
1 odpowiedź 16 wizyt
pytanie zadane 28 października 2015 w Żywność przez użytkownika Teresa
0 głosów
1 odpowiedź 5 wizyt
pytanie zadane 28 października 2015 w Żywność przez użytkownika Basia
+2 głosów
2 odpowiedzi 13 wizyt
pytanie zadane 28 października 2015 w Żywność przez użytkownika Ela
asd

...