Jak kisić ogórki?

+2 głosów
16 wizyt
pytanie zadane 20 sierpnia 2015 w Kuchnia przez użytkownika Patrycja
Kisicie ogórki czy kupujecie ? Ja chciałabym zakisić własne bo te ze sklepu nie smakują tak dobrze, tylko nie wiem jak się do tego zabrać. Co muszę kupić i jak wygląda sam proces kiszenia ?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 1 grudnia 2016 przez użytkownika potterhead (2,490)

Jeśli już kupujesz to zwróć uwagę na to czy ogórki są kiszone czy kwaszone. To duża różnica

  1. Zimna zalewa
    Potrzeba ogórków, czosnku, kopru i chrzanu. Umyte ogórki wkładamy pionowo do słoików, na których dnach umieszczamy koper, obrany chrzan i czosnek. Zalewę przygotowujemy mieszając zimną wodę z łyżeczką soli(na każdy litr). Zalewę wlewamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy.
  2. Gorąca zalewa
    Składniki te same, w sumie przygotowywanie też. Z jedną różnicą. Zalewę przygotowujemy z gorącej wody, czyli na litr gorącej wody dajemy łyżeczkę soli. Odstawiamy na 5-6 dni, po tym czasie słoiki pasteryzujemy przez około 2 minuty
  3. Wrząca zalewa
    Także te same składniki. Do kamionkowego naczynia układamy dodatki - chrzan, koper, czosnek, zaś ogórki układamy poziomo, na przemian z warstwą dodatków. Całość zalewamy roztworem przygotowanym z litra wrzącej wody i łyżeczki soli. Naczynie przykrywamy łyżeczką, na to kładziemy spodek i obciążamy. Ukiszone ogórki przekładamy do słoików, zalewamy zalewą, która pozostała w kamionce i pasteryzujemy.

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 11 wizyt
pytanie zadane 2 sierpnia 2015 w Kuchnia przez użytkownika marta
0 głosów
1 odpowiedź 10 wizyt
pytanie zadane 9 października 2015 w Żywność przez użytkownika Bienia
+1 głos
2 odpowiedzi 19 wizyt
pytanie zadane 11 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika Weronika
0 głosów
1 odpowiedź 9 wizyt
pytanie zadane 11 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika Wioletta
0 głosów
1 odpowiedź 7 wizyt
pytanie zadane 5 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika Martyna

...