Jak zrobić omlet tamago?

0 głosów
28 wizyt
pytanie zadane 26 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Wanda
Będę wdzięczna na sprawdzony przepis kulinarny na taki omlecik :)

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 11 marca 2016 przez użytkownika Magda (6,120)

Składniki : 4 duże, kurze jaja, 0,25 łyżki sosu sojowego jasnego, 1 łyżka cukru, bulion dashi (nie jest konieczny), 1 łyżka sake bądź wódki, szczypta soli.

Przygotowanie : W celu przygotowania japońskiego omletu tamago najlepsza jest patelnia w kształcie prostokątna. Na zwyklej okrągłej trudno osiągnąć identyczny efekt jednak jest to do zrobienia. W pierwszej kolejności wbijamy jajka do miseczki i dodajemy do nich pozostałe składniki. Lekko mieszamy, jednak nie ubijamy jaj. Na niewielkim ogniu ustawiamy patelnie do rozgrzania, gdy jest gorąca smarujemy ją oliwą, którą zlewamy do małej miseczki. Na tak przygotowaną patelnię wylewamy około 0,25 naszej masy z jajek. Lekko mieszamy drewnem lub plastikiem – jak przy jajecznicy. Gdy nasze jajka zaczna się ścinać rolujemy je w jednym kierunku na patelni. Na tym etapie nie musi to ładnie wygladać. Resztę patelni po rak kolejny natłuszczamy można wykorzystać nasączony papierowy ręcznik. Na patelnie wylewamy kolejną porcję jajek, nieco mniejszą niż poprzednio, za pomocą łopatki unosimy jajeczny rulonik, aby surowe jajka wpłynęły również pod spód. Nie mieszamy, niech jajka zetną się jak w przypadku smażenia omletu. Po delikatnym obsmażeniu jejek zaczynamy owijać w nie gotowy już rulon, powoli zatrzymując się na chwilę po każdym „okrążeniu”. Patelnie znów natłuszczamy i wylewamy kolejną niewielką porcję jajek, pozwalamy się ściąć i zwijamy. Postępujemy w taki sposób aż skończą nam się jajka w miseczce. Gdy rulon jest gotowy podsmażamy go ze wszystkich stron na patelni dociskając łopatką. Wyjmujemy omlet na bambusową matę do sushi i dociskamy ze wszystkich stron. Kroimy na plastry i podajemy z ryżem i sosem sojowym.  

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 20 wizyt
pytanie zadane 26 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Wiola
0 głosów
1 odpowiedź 13 wizyt
pytanie zadane 9 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Danusia
0 głosów
1 odpowiedź 21 wizyt
pytanie zadane 20 sierpnia 2015 w Kuchnia przez użytkownika Iga
+2 głosów
2 odpowiedzi 77 wizyt
pytanie zadane 20 sierpnia 2015 w Kuchnia przez użytkownika Kasia
0 głosów
1 odpowiedź 30 wizyt
pytanie zadane 26 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Weronika
asd

...