Najlepsze sosy do makaronów

+5 głosów
14 wizyt
pytanie zadane 9 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Bogusia

Cześć

Chciałam spytać jakich używacie sosów do makaronów lub jakie same robicie ? Wpisuje poniżej przepisy. Możecie wpisywać zarówno takie które są znane bolognese, carbornara, neapolitana jak i również wasze sosy które same wymyśliłyście i są pyszne  laugh

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 11 marca 2016 przez użytkownika Magda (6,120)

Z pewnością za najpopularniejsze uchodzą bolognese oraz carbonara. Czasem jednak chciałoby się spróbować czegoś zupełnie innego. Poniżej moje trzy pomysły na połączenie zupełnie innych smaków z makaronem.

  1. Suszone pomidory kroimy w paski i wrzucamy na patelnie, na którą wylewamy również niewielką ilość zalewy ze słoika z pomidorami, dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Podsmażomy aby zrumienić cebulę. Zalewamy wszystko śmietanką 30%, dodajemy soli i pieprzu, dusimy na małym ogniu aby zredukować śmietanę i utworzyć gęsty sos. Na koniec dodajemy czarne oliwki pokrojone na mniejsze kułeczka. Mieszamy z makaronem. Na wierzch kładziemy bucole oraz ostre papryczki np. peperocini.

  2. Dużą cebulę kroimy w piórka podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy co najmniej trzy rodzaje miękkiego sera – serek topiony, ser pleśniowy (gorgonzola) oraz mleczny ser (np. morski). Wszystkie rozdrobnione/ starte. Mieszamy wszystko na małym ogniu do rozpuszcznia i uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz sypką papryką – wedle uznania słodką lub ostrą. Na wierzch można dodać pomidorki koktajlowe oraz rukole.

  3. Opakowanie mrozonego szpinaku rozpuszczamy w garnku w małej ilości wody, dodajemy dwa całe surowe jajka i intensywnie mieszamy aby rozeszły się po całości. Dodajemy jeden serek topiony, można wrzucać po kawałku, aby się dobrze rozpuścił. Dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Na koniec dodajemy łyżkę śmietany 18% i szybko mieszamy. Następnie łączymy gotowy szpinak z makaronem i dodajemy podsmazone kawałki piersi z kurczaka lub np. upieczony kawałek łososia.

 

0 głosów
odpowiedź 30 listopada 2016 przez użytkownika pomocna (2,580)
U mnie w domu bardzo często je się makaron z śmietaną skwarkami i bitą śmietaną

Bardzo też lubię makaron ze szpinakiem w sosie serowym

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 7 wizyt
pytanie zadane 25 sierpnia 2015 w Kuchnia przez użytkownika Izabela
0 głosów
1 odpowiedź 13 wizyt
pytanie zadane 21 sierpnia 2015 w Kuchnia przez użytkownika Irena
0 głosów
1 odpowiedź 16 wizyt
pytanie zadane 9 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Barbara
0 głosów
1 odpowiedź 9 wizyt
pytanie zadane 11 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika Wioletta
0 głosów
1 odpowiedź 3 wizyt
pytanie zadane 31 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Ula

...