Jak ugotować makaron?

+3 głosów
32 wizyt
pytanie zadane 9 października 2015 w Żywność przez użytkownika Anna
Ile trzeba gotować makaron żeby był al dente a ile żeby był miękki - jaka jest różnica wtedy ? Czy al dente jest mniej kaloryczny ? Dziękuje za odpowiedź.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 7 marca 2016 przez użytkownika Magda (6,120)
W zależności od rodzaju makaronu jaki kupimy przygotowujemy go zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zwykle wiąże się to z koniecznością zagotowania w garnku wody z dodatkiem soli oraz oleju. Gdy woda zaczyna wrzeć wrzucamy makaron i gotujemy odpowiednią podaną przez producenta ilość minut. Jeśli przygotowujemy danie kuchni włoskiej to wielu kucharzy poleca zrezygnować z dodawania oleju do wody a jedynie dość mocne jej osolenie.

Jeśli przygotowujemy domowy makaron to gotowanie trwa krótko. Wówczas przygotowane przez nas kształty wrzucamy oczywiście na osolona wodę z dodatkiem oleju, która wrze. W zależności od grubości makaronu i miękkości jaką chcemy uzyskać gotujemy od 2 do 5 minut.

Do przygotowania domowego makaronu potrzebujemy 20 dag maki, 2 całe jajka, 2 żółtka, 1 łyżeczkę oleju, 1 łyżeczkę soli. Składniki zagniatamy ze sobą na stolnicy. Formujemy kulę zawiajmay w folie i na pół godziny odkładamy na bok. Następnie wałkujemy i wykrawamy makaron.
0 głosów
odpowiedź 1 grudnia 2016 przez użytkownika pomocna (2,580)
Do wody nie dodawaj oleju, bo wtedy makaron nie będzie się lepić do sosu.

Zagotuj wodę i wrzuć do niej porcję makaronu, gotuj wyznaczoną ilość minut przez producenta(zawsze jest to podane na opakowaniu), co jakiś czas mieszając i próbując czy makaron jest już gotowy

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 20 wizyt
pytanie zadane 4 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika Teresa
0 głosów
1 odpowiedź 17 wizyt
pytanie zadane 28 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Ilona
0 głosów
1 odpowiedź 14 wizyt
pytanie zadane 27 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Amanda
+5 głosów
2 odpowiedzi 29 wizyt
pytanie zadane 9 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Bogusia
0 głosów
1 odpowiedź 27 wizyt
pytanie zadane 25 sierpnia 2015 w Kuchnia przez użytkownika Izabela
asd

...