Jak zrobić pilaw z kurczaka ?

0 głosów
11 wizyt
pytanie zadane 3 września 2015 w Kuchnia przez użytkownika Zuzanna
Tradycyjny "schabowy" z kury już się nam znudził i chcielibyśmy spróbować coś nowego (moja rodzina). Czy któraś z was wie jak zrobić taki pilaw ?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 6 marca 2016 przez użytkownika Magda (6,120)

Składniki : 70 dag mięsa z różnych cześci kurczaka bez kosci, 80 dag ryżu, 3 marchewki, główka czosnku, 2 cebule, ½ szklanki oleju, łyżeczka kminku, sol, łyżeczka czarnego pieprzu, ½ łyżeczki kurkumy, łyżeczka papryki.

 

Przygotowanie : ryż należy wsypać do garna z zimną wodą i pozostawić do namoknięcia. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego cebule pokrojone w piórka. Smażymy na złoty kolor od czasu do czasu mieszając. Mięso z kurczaka kroimy na kawałki o wielkości około 4 cm i dorzucamy do garnka z cebulą, smażymy razem przez około 5 minut. Dodajemy kurkumę, pieprz, paprykę oraz kminek. Wlewamy 2szklanki wody, gdy całość się zagotuje zmniejszamy ogień i dusimy przez około 10 minut. Obieramy marchew kroimy i dodajemy do garnka. Potrawe należy teraz przestac mieszać. Dodajemy około 1 łyżeczki soli. Namoczony wcześniej ryż odcedzamy i wodkładamy do garnka z gotującą się potrawą. Rozkładając go równo po całej powierzchni. Powoli dolewamy wody aby przykryła ryż na głębokość około 2 cm, przykrywamy garnek , ustawiamy mały ogień i dusimy przez około 20minut,. Rozdzielamy ząbki z główki czosnku nie musimy ich obierać, wciskamy je pionowo do ryżu. Ponownie przykrywamy i gotujemy aż ryż będzie miękki w zależności od tego jaki mamy ryż i garnek pochłonie to czas 10-15 minut. Wyłączamy ogień pod daniem i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe.  

Podobne pytania

+5 głosów
12 odpowiedzi 21 wizyt
pytanie zadane 3 listopada 2015 w Kuchnia przez użytkownika Wioletta
0 głosów
1 odpowiedź 6 wizyt
pytanie zadane 31 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Panda
0 głosów
1 odpowiedź 7 wizyt
pytanie zadane 28 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Ewa
0 głosów
1 odpowiedź 18 wizyt
pytanie zadane 21 sierpnia 2015 w Kuchnia przez użytkownika Grażyna
0 głosów
1 odpowiedź 5 wizyt
pytanie zadane 31 października 2015 w Kuchnia przez użytkownika Waleria

...