Jak zrobić bezy?

0 głosów
35 wizyt
pytanie zadane 3 września 2015 w Kuchnia przez użytkownika Irena
Umiecie zrobić bezy - mi niestety nie chcą wyjść :( Napiszcie jak je zrobić :)

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 7 marca 2016 przez użytkownika Magda (6,120)
Piekarnik nagrzewamy do temperatury około 100 stopni. Blachę do pieczenia pokrywamy papierem do pieczenia. Do wysokiej miski wbijamy dwa białka z dużych jajek, dodajemy niewielka ilość cukru i rozpoczynamy ubijanie. W trakcie polowi dodajemy cukier (łącznie powinno go być około pół szklanki). Białka należy ubić na sztywną i lśniącą pianę.

Jeśli do białek dostanie nam się nawet niewielka ilość żółtka to piana może się nie ubyć, może to zostać wywołane również przez najdrobniejsze zanieczyszczenie w misce czy na mikserze. Miska powinna również być całkowicie sucha.

Na przygotowaną wcześniej blachę za pomocą łyżeczki nakładamy bezy, pomiędzy nimi pozostawiamy odległość około 2 cm. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut. Następnie wyłączamy piekarnik jednak blachę pozostawiamy w środku na czas około godziny. Po tym czasie wyjmujemy blachę i odstawiamy aby całkowicie wystygły. Gdy wystygną są już gotowe.

Podobne pytania

+2 głosów
2 odpowiedzi 31 wizyt
+14 głosów
14 odpowiedzi 102 wizyt
pytanie zadane 4 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika Michalina
0 głosów
1 odpowiedź 33 wizyt
pytanie zadane 3 września 2015 w Kuchnia przez użytkownika Marysia
0 głosów
1 odpowiedź 15 wizyt
pytanie zadane 1 września 2015 w Kuchnia przez użytkownika Gienia
0 głosów
1 odpowiedź 19 wizyt
pytanie zadane 25 sierpnia 2015 w Kuchnia przez użytkownika Zuzia
asd

...