Jak parzyć kawę po turecku?

0 głosów
79 wizyt
pytanie zadane 3 września 2015 w Kuchnia przez użytkownika Wiktoria
Czy kawę po turecku parzy się w jakiś inny sposób niż "normalną" kawę ? Napiszecie jak to się robi ?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 7 marca 2016 przez użytkownika Magda (6,120)

Potrzebne rzeczy : woda, rondelek, strączek kardamonu, drobno mielona, świeżo palona kawa, cukier, filiżanki.

Zimną wodę wlewamy do rondelka. Na każdą porcję odmierzamy filiżankę i dolewamy około połowy więcej. Najlepiej sprawdza się kawa turecka. Do wody dodajemy po 1 łyżeczce na każdą filiżankę oraz roztłuczony kardamon. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru na 2 łyżeczki kawy.

Nasz rondelek należy ustawić na małym ogniu i gotować aż do chwili gdy kawa zacznie się pienić. Do każdej z filiżanek wlewamy kawę na około 1/3 wysokości. Pozostałą kawę odstawiamy na ogień i czemay aż ponownie się spieni. Pozostałą kawę rozlewamy do filiżanek. Teraz należy odczekać aż fusy opadną na dno. Kawy po turecku nie należy mieszać. Nie dodaje się do niej również mleka ani śmietanki.  

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 39 wizyt
pytanie zadane 1 września 2015 w Pielęgnacja przez użytkownika Klaudia
+1 głos
1 odpowiedź 21 wizyt
pytanie zadane 28 października 2015 w Zdrowie przez użytkownika Zyta
0 głosów
1 odpowiedź 21 wizyt
pytanie zadane 5 stycznia 2016 w Pielęgnacja przez użytkownika Ola
0 głosów
1 odpowiedź 7 wizyt
pytanie zadane 4 stycznia 2016 w Zdrowie przez użytkownika Urszula
+3 głosów
2 odpowiedzi 25 wizyt
pytanie zadane 4 stycznia 2016 w Zdrowie przez użytkownika Milena
asd

...