Jak zrobić jabłka w cieście?

+2 głosów
10 wizyt
pytanie zadane 1 września 2015 w Kuchnia przez użytkownika Iza
Przede wszystkim zastanawiam się jakiego ciasta do tego użyć - chyba najlepsze będzie francuski ? Co o tym sądzicie ?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 6 marca 2016 przez użytkownika Magda (6,120)
Przygotowujemy dużą tortownicę. 8 średniej wielkości jabłek obieramy ze skórki i delikatnie wydranżamy środki łyżeczką. Układamy w tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Do każdego jabłka wkładamy po 1 łyżce dżemu wiśniowego.

Za pomocą miksera przygotowujemy ciasto : 4 jajka ucieramy z 1 szklanką cukru. Dodajemy szklankę mąki pszennej, ½ szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczkę cynamonu, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, ½ szklanki oleju i miksujemy na jednolite ciasto. Wylewamy je dookoła jabłek ułożonych w formie. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i wstawiamy tortownicę na 45-55 minut.

Po przestygnięciu można posypać cukrem pudrem i podawać z bitą śmietaną.

Smacznego.
0 głosów
odpowiedź 30 listopada 2016 przez użytkownika pomocna (2,580)
Możesz zrobić je w cieście francuskim. Uwielbiam jabłkowe trójkąciki.

Ciasto francuskie kroimy na duże kwadraty. Na każdym z nich kładziemy pokrojone i obrane jabłka, dodajemy odrobinę masła, posypujemy cukrem i cynamonem. Składamy kwadraty na pół, tak by tworzyły trójkąt. Boki trójkąta nacinamy lub odbijamy szpikulce widelca. Górę nacinamy w paski, na sam koniec smarujemy białkiem jaja.

Pieczemy 30 minut w piekarniku nastawionym do 200 stopni.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 8 wizyt
pytanie zadane 31 sierpnia 2015 w Kuchnia przez użytkownika Marzena
0 głosów
1 odpowiedź 9 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 14 wizyt
pytanie zadane 25 sierpnia 2015 w Kuchnia przez użytkownika Zuzia
0 głosów
1 odpowiedź 13 wizyt
pytanie zadane 20 sierpnia 2015 w Kuchnia przez użytkownika Edyta
0 głosów
1 odpowiedź 13 wizyt
pytanie zadane 4 stycznia 2016 w Odchudzanie i diety przez użytkownika Sandra

...