Jak zrobić karmel?

0 głosów
15 wizyt
pytanie zadane 1 września 2015 w Kuchnia przez użytkownika Gienia
Kobietki podajcie przepis na zrobienie karmelu :)

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 7 marca 2016 przez użytkownika Magda (6,120)
Do garnka z grubszym dnem wsypujemy pół szklanki cukru i pół szklanki wody. Jeśli będzie taka konieczność można dolać odrobinkę wiecej wody. Całość podgrzewamy stale mieszając aby cukier całkowicie się rozpuścił. Istotne jest aby doprowadzić do połączenia i rozpuszczenia składników zanim całość zacznie się gotować.

Ustawiamy na maleńkim ogniu i powoli gotujemy. Nie mieszamy. Należy jednak bacznie przyglądać się gotowaniu w szczególności jeśli zaczną pojawiać się duże pęcherze a całość zacznie gęstnieć i stawać się lepka.

Od strony brzegów garnka syrop zacznie zmieniać kolor na jasnozłoty. Nie mieszamy można unieść garnek i nim delikatnie obracać aby cukier rozlewał się równo po dnie. Podgrzewamy w taki sposób aż kolor będzie ciemno brązowy. Tak wygląda gotowy karmel, kolejne czynności należy wykonywać bardzo szybko gdyż po chwili karmel zastygnie.

Karmel może mieć różne zastosowania. Jeśli chcesz z niego zrobić sos do deserów w trakcie gdy go podgrzewasz zagrzej osobno 300 ml śmietanki , dolej ją do gotowego karmelu i dokładnie wymieszaj a następnie wlej do butelki. Innym sposobem jest wylanie zawartości garnka na papier do pieczenia i równomierne rozsmarowanie. Tak pozostawiamy do zastygnięcia a nastepnie dowolnie wykrajamy.

Podobne pytania

+2 głosów
2 odpowiedzi 31 wizyt
+14 głosów
14 odpowiedzi 102 wizyt
pytanie zadane 4 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika Michalina
0 głosów
1 odpowiedź 35 wizyt
pytanie zadane 3 września 2015 w Kuchnia przez użytkownika Irena
0 głosów
1 odpowiedź 33 wizyt
pytanie zadane 3 września 2015 w Kuchnia przez użytkownika Marysia
0 głosów
1 odpowiedź 19 wizyt
pytanie zadane 25 sierpnia 2015 w Kuchnia przez użytkownika Zuzia
asd

...