Pizza to danie o włoskim rodowodzie, jednak dobrze znane na całym świecie. Obecnie możemy obserwować najróżniejsze jego rodzaje i odmiany podróżując dookoła globu. Pierwsza pizza jaka powstała składała się z sera mozzarella, pomidorów oraz świeżej bazylii. Stała się ona jednak początkiem, z którego na okrągłym spodzie z ciasta zaczęto układać najróżniejsze składniki.
Jeśli chcemy samodzielnie przygotować pizzę we własnym domu musimy przede wszystkim znaleźć możliwie najbardziej nam odpowiadający przepis na ciasto. Z pewnością będzie to wymagało kilku prób z różnymi wersjami, gdyż w końcu każdy z nas gustuje zupełnie w czymś innym – jedni wolą cienkie ciasto inni grubsze.
Kolejnym krokiem będzie dobranie odpowiedniej kompozycji składników jakie ułożymy na górze ciasta. Wśród tych koniecznych należy wymienić oczywiście sos pomidorowy, którym posmarujemy ciasto, oraz ser, który wszystko pokryje. Poza tym mamy ogromne pole do popisu, gdyż wykorzystać można właściwie wszystko co lubimy : kurczak, kiełbasa, cebula, ogórki konserwowe, papryka, pomidory, oliwki, owoce morza, szpinak, różne rodzaje sera, kukurydzę, szynkę, salami, jaka, szczypiorek i wiele wiele innych co tylko mamy ochotę zjeść.
Ciasto przygotowujemy i układamy na specjalnej okrągłej blasze. Wierzch smarujemy sosem pomidorowym, układamy wybrane składniki i wszystko posypujemy serem. Pizze w zależności od rodzaju ciasta piecze się od 10 do 30 minut. Temperatura piekarnika to 180-200 stopni.