Jak zrobić kiszone ogórki?

0 głosów
11 wizyt
pytanie zadane 2 sierpnia 2015 w Kuchnia przez użytkownika marta
zmienione kategorie 5 sierpnia 2015 przez użytkownika admin

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 20 stycznia 2016 przez użytkownika Magda (6,120)

Osobiście kiszone ogórki przygotowuje tak jak robiła to moja babcia. Polecam wybrać te mniejsze i bardziej twarde jeśli kupujemy, gdyż wyjdą zdecydowanie smaczniejsze i nie powinny „nabrać wody” w kiszeniu.

Przygotowujemy:

  • Zestaw do kiszenia (zawiera zwykle korzeń chrzanu, liście chrzanu oraz koper),

  • Czosnek,

  • Woda,

  • Sól,

  • Ogórki.

Na dno litrowego słoika wrzucamy ząbek czosnku, „kwiatek” kopru, kawałek liścia chrzanu i około 0,5 cm korzenia chrzanu. Układamy w słoiku ogórki (ja zwykle dość ciasno, ile się zmieści). Na wierzch wkładamy podobnie jak na dno – czosnek, koper, liść i korzeń chrzanu.

Przegotowaną, ostudzoną wodę, mieszamy z solą w proporcjach około 1,5 łyżki stołowej na 1 litr wody. Zlewamy słoiki, tak aby do zakrętki pozostało około 0,5 cm i dokładnie zakręcamy.

Niektórzy dodają do kiszenia również liść wiśni, ogórki mają wtedy nieco inny posmak. Smacznego wink

Podobne pytania

+2 głosów
1 odpowiedź 16 wizyt
pytanie zadane 20 sierpnia 2015 w Kuchnia przez użytkownika Patrycja
0 głosów
1 odpowiedź 10 wizyt
pytanie zadane 9 października 2015 w Żywność przez użytkownika Bienia
+1 głos
2 odpowiedzi 19 wizyt
pytanie zadane 11 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika Weronika
0 głosów
1 odpowiedź 9 wizyt
pytanie zadane 11 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika Wioletta
0 głosów
1 odpowiedź 7 wizyt
pytanie zadane 5 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika Martyna

...